Rendelés állapotának x
Kijelentkezés

1999625519996255

Népszerűbbek a lakókocsik, mint valaha

30/07/20

  • A koronavírus utáni korlátozások átalakítják azt, ahogyan nyaralunk
  • Megújult igények a szabadsággal, függetlenséggel és egyéniséggel kapcsolatban
  • A speciális járműveknek speciális abroncsokra van szükségük
  • Új lakóautó tulajdonosoknak erősen ajánlott a vezetésbiztonsági képzés

Budaörs, 2020. július 30. – A COVID-19 világjárvány hatására a korábbi évekhez képest teljesen megváltozik a nyaralás tervezése. Sokan például inkább otthon maradnak, mások kipróbálnak valami újat. Azok között, akik pedig mindezzel jól járnak, megtaláljuk a lakókocsi-gyártókat. Csak Németországban a Szövetségi Gépjármű-közlekedési Hatóság 10 500 új regisztrációt jelentett májusban, ami 29%-os növekedést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Ugyanekkor azoknak a száma is növekszik, akik kisbuszukat vagy VW mikrobuszukat konvertálják át saját lakóautójukká. Lényegében a lakókocsi egy új mobilis életstílus jelképévé vált. Ez a trend a közösségi médiában is megfigyelhető: az Instagramon több mint 7,5 millió poszt jön be a #vanlife hashtagre. Azonban, mivel egy lakóautó és egy átlagos személyautó vezethetősége jelentősen különbözik, valamint a lakókocsik formája és súlya is nagyban befolyásolja azok dinamikus stabilitását, a megfelelő gumiabroncs kiválasztása a szokásosnál nagyobb körültekintést igényel.

2020-07-31-img-1-data-min

Noha számos népszerű modell esetén alapvetően megfelel a személygépkocsi abroncsok alkalmazása is, a Continental, mint gumiabroncsgyártó ezt nem tanácsolja. A speciális kisbusz abroncsok komoly előnyökkel szolgálnak az olyan járművek számára, mint a Volkswagen T4 vagy T5, illetve a Mercedes-Benz Vito, vagy éppen a V-Class modellek – különösen akkor, amikor tele vannak pakolva. Amellett, hogy emelkedett biztonságot nyújtanak, az előnyök közé tartozik a megnövelt kanyarodási biztonság és kopásállóság. Az abroncsok robusztusabb kialakítása továbbá alkalmasabbá teszi őket arra, hogy ne keletkezzen probléma az álló és mozgó állapotok közti átálláskor. Nem árt tudni, hogy megpakolt csomagtartóval, hosszabb, autópályán megtett utak során a hagyományos gépjárműabroncsok hőmérséklete jelentősen megemelkedik. Majd, amikor a jármű megérkezik az úticélhoz és leparkol, az abroncsok hűlés közben eldeformálódhatnak, ellapposodhatnak az aszfalttal való érintkezési pontnál.

2020-07-31-img-2-data-min

vancontact--eco-product-pic2-30grad.png

Az egyik ilyen speciális gumiabroncs a Continental VanContact abroncsa, amit tavaly dobtak piacra. Amellett, hogy csökkentett gördülési ellenállással rendelkezik a maximális hatékonyság és az alacsony üzemanyag-fogyasztás érdekében, a VanContact kiváló kezelhetőséget biztosít a vezetés közben előforduló szituációk során, még egy megpakolt kisbusz esetén is, valamint a lehető legnagyobb biztonságot nyújtja rövid féktávjának köszönhetően száraz és vizes utakon egyaránt. Azon sofőrök számára, akik a nyári szezonon kívül szeretnének utazni, viszont nem kívánnak egy újabb, speciális téli gumi szettre költeni, négyévszakos abroncsokat is fel tud ajánlani a lakókocsi szektor. Az AutoBild reisemobil magazin által 2020-ban elvégzett négyévszakos gumiteszten a Continental VanContact 4Season abroncsát a teszt legjobbjának választották, és a „példás” értékelést kapta. Ez a gumiabroncs egész éves hatékonyságot nyújt a csökkentett üzemanyag-felhasználásnak köszönhetően, jól teljesít a vizes, saras és havas utakon való fékezés során, illetve száraz aszfalton is kiváló kezelhetőséget és fékezést biztosít.

Nagyméretű lakóautók esetén az abroncsvásárlók keressék a CP szimbólumot az abroncs oldalfalán. A CP a „camping pneus” rövidítése, és azt jelenti, hogy a gumiabroncs megfelel a Camping Pneus szabványnak, amit kifejezetten a lakókocsi-abroncsok számára hoztak létre. A CP szabvánnyal összhangban kifejlesztett abroncsok számba veszik a lakóautók speciális súlyelosztásából fakadó egyedi követelményeket. Emellett nem okoz nekik problémát az egyenetlen súlyelosztás sem, amit például a víztartály pozíciója okozhat. A hasonló méretű hagyományos abroncsokkal szemben jóval magasabb nyomást képesek kiállni a hátsó tengelyen, és akár 300 kg-mal nagyobb súly alatt is ugyanazt a teljesítményt nyújtják. Ebben a szegmensben a Continental VanContact Camper a specialista, melyet négyévszakos használatra terveztek. Száraz utakon rövid féktávot, megnövekedett kezelhetőséget és nagyobb járműstabilitást biztosít kitűnő kanyarodási viselkedésének köszönhetően. Vizes körülmények között biztonságosan fékez, valamint védelmet nyújt az aquaplaning ellen is. Azok, akik szeretnek télen lakóautójukkal kempingezni, értékelni fogják az abroncs kiváló tapadását, valamint fékezési és kanyarodási teljesítményét a hóval borított utakon.

2020-07-31-img-3-data-min

Emellett a speciális kisbusz- és lakókocsi-abroncsok egy további biztonsági kiegészítőjeként a Continental azt tanácsolja, hogy mindig tehergépkocsikhoz alkalmas, robosztus fémszelepeket használjunk. A szakértők szerint ezen kívül a kisbusz vagy lakókocsi szcéna újoncainak, illetve azoknak is, akik csak ritkán vezetnek ilyen járműveket, ajánlatos részt venni egy erről szóló járművezetői oktatáson.

Forrás az oldalon: https://www.continental.hu/car/media-services/newsroom/20200730-nepszerubbek-a-lakokocsik-mint-valaha


20 of 87 News

Népszerűbbek a lakókocsik, mint valaha