Rendelés állapotának x
Kijelentkezés

1999625519996255

X
Kell segítsek?
Itt lépésről lépésre
a megfelelő
gumi-
abroncsokhoz
vezetjük Önt.
Gumi keresés
Szélesség
Magasság
Átmérő
Reifen Finden
A jármű adatai szerint
Márka:
Modellsorozat:
Gyártási év / típus:
Sorozat / verzió:

Rendeljen lakóautó gumiabroncsot, és induljon nyugodtan az utazása

A megfelelő gumiabroncsok kiválasztása lakóautójához elengedhetetlen az optimális tapadás és a lehető legbiztonságosabb utazás érdekében. A lakóautó-modellek sokfélesége miatt a jól ismert gyártók által kínált gumiabroncs kínálat is igen széles. Az alábbiakban információkat talál a CP jelölésről, arról, hogy a lakóautó abroncsok miért nem léphetnek túl egy bizonyos életkort, és mi alapján válassza ki a gumikat.

Mit jelent a CP jelölés a gumiabroncson?

A CP rövidítés a speciális gyártású lakókocsi abroncsokra utal. Ha az abroncsokat egyszerű C-vel jelölik, akkor ezek olyan szállító- vagy teherautó gumik, amelyek főleg kisteherautók és családi kisbuszok számára készülnek. A fő különbség az, hogy a lakókocsikhoz vagy lakóautókhoz készült CP abroncsok nagyobb terhelésnek is ellenállnak. Ez az előny a megerősített alépítmény révén érhető el. Ráadásul ezek az abroncsok kevésbé érzékenyek a járdaszegélyekre, kavicsfelületekre és az útközben előforduló kihívásokra. Ezenkívül akár 5,5 bar légnyomással is fújhatók. Ez fontos szempont, ha maximalizálni szeretné járműve terhelhetőségét.
Tipp:Vegye figyelembe a terhelési indexet (LI), mielőtt új lakóautó gumiabroncsot vásárol. Modelltől függően ez egy 2- vagy 3-jegyű szám. Abroncsonként kerül feltüntetésre:
 • A 118-as LI-értékkel rendelkező abroncsok egyenként legfeljebb 1320 kg-mal terhelhetők, ami akár 5280 kg össztömeget is lehetővé tesz.
 • Klasszikus lakóautókhoz 3,5 tonnáig (3500 kg) elegendő a 103-as LI, 875 kg/gumi teherbírás mellett.

Kötelezőek-e a CP abroncsok a lakóautókhoz?

A járműhöz igazított teherbírású C-gumik sok lakóautó alapfelszereltségének részét képezik. A CP gumiabroncs azonban nem kötelező előírás. Ennek ellenére erősen ajánlott, ha elővigyázatossági intézkedésként nagyobb terhelési tartalékot szeretne. Ezenkívül a kiváló minőségű lakóautó abroncsok extra védelemmel ellátott oldalfalakkal és oldalirányban integrált koptatóblokkokkal rendelkeznek az élettartam növelése érdekében.

Mennyi ideig bírják a lakóautó abroncsok?

A lakóautó abroncsainak élettartamát nem lehet kilométerszám alapján meghatározni – függetlenül attól, hogy C vagy CP abroncsokról van szó. A gumiabroncsok élettartamában több tényező is szerepet játszik, amelyeket az alábbiakban mutatunk be.

A lakóautó gumiabroncs futófelülete

Mint minden más abroncs esetében, a futófelület mélysége fontos azonosító annak eldöntésére, hogy érdemes-e új lakóautó-abroncsot vásárolni. A törvényi előírás 1,6 mm-es minimális profilmélységet jelöl meg. Ideális esetben ezt a futófelület közepén kell mérni, mivel ez a terület érintkezik leginkább az aszfalttal.
Futófelület-mélységmérő hiányában egy 100 Ft-os érmét is használhat a gumiabroncsok futófelületének mérésére. Ha az érme külső sávjának több mint fele eltűnik a bordában, a gumiabroncsok használata biztonságos. A különböző lakóautó abroncs típusokhoz különböző minimális profilmélység társul. Íme, az ajánlások nyári és téli abroncsokhoz, valamint négyévszakos gumikhoz:
 • Nyári abroncsok esetén javasolt, hogy a profilmélység ne legyen kisebb 3 mm-nél.
 • Téli abroncsok és négyévszakos abroncsok esetén 4 mm-es profilmélység javasolt.
Megjegyzés:Ha a gumiabroncsokat mindaddig használja, amíg el nem érik a jogilag megengedett futófelületi határt, azzal veszélyeztetheti a saját biztonságát.
rv-tyre

A természetes öregedési folyamat

A vezetés okozta futófelület-kopáson kívül a lakóautó abroncsok tipikus öregedési folyamatnak vannak kitéve, amelyet a különféle időjárási viszonyok is befolyásolnak. Ez a folyamat a futásteljesítménytől függetlenül jelen van, még akkor is, ha lakóautóját csak évente egyszer vagy kétszer használja üdülési célból vagy rövid utakra.
A tipikus azonosító jellemzők közé tartoznak a valós veszélyt jelentő, látható repedések az abroncs oldalán. Hasonlóképpen, a szürkés elszíneződés ugyancsak azt jelzi, hogy lakóautó abroncsai elöregedtek, és itt az ideje a gumiabroncsok cseréjének.

Hogyan határozhatom meg lakóautóm gumiabroncsának korát?

A lakóautó abroncsainak korát a DOT-szám alapján határozhatja meg. Ez egy négyjegyű szám, amely az abroncsok oldalfalára van gravírozva, menetirányban. Az első két szám a hónapot, az utolsó kettő a gyártás évét jelöli. Ezen információk segítségével meghatározhatja a gumiabroncsok pontos korát.

Hány éves lehet legfeljebb egy gumiabroncs, hogy megfeleljen a Közlekedési Hatóságnak?

Meglepő tény, hogy a gumiabroncsok életkorára nincs törvényi előírás. Ez egyaránt vonatkozik az autókra és a lakóautókra, bár az abroncsok igénybevétele kilométerre lebontva az utóbbiak esetében lényegesen nagyobb. Ha a futásteljesítmény alacsony, és az abroncsok jó állapotban vannak, a Közlekedési Hatóság ellenőrei 10 éves korig engedélyezhetik a lakóautó abroncsokat. A szakértők azonban azt javasolják, hogy az abroncsokat legfeljebb 5-6 év után cseréljük le. Ennek oka a fent leírt öregedési folyamat, amely idővel automatikusan jelentkezik a gumikeverékeknél. Még ha plusz kiadás is, legkésőbb 6 év elteltével vásároljon új lakóautó-gumit, hogy minden utasa biztonságban legyen.

Négyévszakos vagy nyári/téli lakóautó abroncsok?

Szenvedélyes kempingezőként új lakóautó abroncsok rendelése során rögtön szembesül majd a kérdéssel, hogy milyen típusú gumit válasszon. Az, hogy négyévszakos abroncsokat vagy nyári/téli gumikat érdemes használni, az az utazása idejétől és az úticéltól függ. Az alábbiakban néhány tippet talál a választáshoz.

Szabályok és előírások négyévszakos gumikra

Legyen szó C vagy CP abroncsokról: 2018 óta mindkét változatra új előírások vonatkoznak. Korábban kötelező volt az M+S abroncsok használata (ahol a két betű a sarat és a havat jelöli). Ha jelenleg új négyévszakos lakóautó abroncsokat vásárol, azok az új hópehely szimbólummal kell legyenek ellátva, amelyet gyakran alpesi szimbólumnak is neveznek. A 2018 előtt gyártott M+S abroncsok továbbra is használhatók 2024-ig. Fontos: AHa külföldre utazik lakóautójával, be kell tartania a helyi előírásokat.

A specialisták: nyári és téli gumik

Ha Ön azon lakóautó-tulajdonosok közé tartozik, akik egész évben utaznak, akkor nyári és téli gumiabroncsok használata javasolt. Így évszaktól függően, a legkülönbözőbb útviszonyok között is teljes mértékben kiaknázhatja a bennük rejlő lehetőségeket – legyen az Ön előtt álló útszakasz száraz vagy nedves, vagy ropogjon akár a hó a kerekei alatt. Ha szükséges, vigyen magával hóláncot az alpesi vidékeken való téli táborozáshoz.

Megfelelő gumiabroncsok rendelése népszerű lakóautókhoz

Különböző statisztikák szerint a lakóautók iránti kereslet felfelé ívelő tendenciája több éve tart. A legutóbbi Covid intézkedések csak még tovább erősítik a már most is rekord számú érdeklődést. Becslések szerint a hazai új lakókocsi értékesítés már meghaladja az évi 1000 db-ot, és folyamatosan emelkedik. Sok esetben pedig több mint egy évet kell várni új lakókocsinkra. A legnépszerűbbek a Fiat modelljei, amelyeknek alapmodellje a jól ismert Ducato.Az átalakítást különböző cégek végzik. Emellett vannak teherautóra épülő luxuslakóautók, amelyeket teljes mértékben az ügyfelek egyéni kívánságaihoz igazítanak, és gyakran túllépik a 7,5 tonnás határt. Nyilvánvaló, hogy ilyen esetben teherautó-gumi használandó.
Az új járművekhez különféle felni/gumiabroncs kombinációk állnak rendelkezésre gyárilag. Ha a futófelület kopása vagy kora miatt új lakóautó gumiabroncsokra van szüksége, ellenőrizze a DOT számot, hogy meg tudja határozni a gumiabroncsok pontos korát. Ezeket megtalálhatja a forgalmi engedélyében vagy közvetlenül a gumikon. A számok és betűk kombinációját és jelentésüket a következő példa szemlélteti:

225/65 R16 91 CP 109 Q
 • Gumiabroncs szélesség:225 mm.
 • Magasság-szélesség arány:a 65-ös szám azt jelzi, hogy a gumiabroncs magassága a gumiabroncs szélességének 65%-a.
 • Gumiabroncs típusa:az R betű a lakóautókra jellemző radiál gumiabroncsokat jelöli.
 • Felniméret:a két számjegy közvetlenül követi az abroncstípus jelzését. Jelen esetben 16 hüvelykes.
 • Gumiabroncs típusa:CP a Camping, C a Cargo vagy Commercial rövidítése. Mindkettő lehetséges.
 • Terhelési index:109-es index esetén minden lakóautó-gumiabroncs max. 1030 kg lehet. Ha egy 3,5 tonnás lakóautót vezet, a terhelési tartalék ennek megfelelően nagy.
 • Sebességindex:A Q indexű abroncsok akár 160 km/h sebességet is lehetővé tesznek.

Megjegyzés:A max. 3,5 tonnás lakóautók esetében kövesse a személygépkocsikra is érvényes irányelveket, a 7,5 tonnás járművek esetében pedig ellenőrizze a helyi előírásokat. Javasoljuk, hogy megfelelő C vagy CP abroncsokat válasszon lakóautójához, mivel nagyobb teherbíró képességük van. Ügyeljen arra, hogy a terhelési index ne legyen alacsonyabb, mint a jármű megengedett össztömege. Ideális esetben terhelési tartaléknak kell rendelkezésre állnia a nagyobb biztonság érdekében. Két vagy több gumiabroncs rendelése esetén gyorsan és szállítási költség nélkül szállítjuk a lakóautó gumiabroncsokat a kívánt kivitelben.

Az árak tartalmazzák az Áfát és a szállítás költségét Magyarországon belül.