Cookies használunk. A weboldal használatával Ön elfogadja a használatukat.
Rendben
Rendelés állapotának x
Kijelentkezés

0036 199962550036 19996255

Gyakran feltett Kérdések

 1. Mi az európai uniós abroncscímke?
 2. Milyen országokban érvényes az uniós abroncscímke?
 3. Ki minősíti a gumiabroncsokat?
 4. Hol találok információkat az általam használt gumiabroncsról?
 5. Milyen alternatív minősítések léteznek az európai uniós abroncscímke mellett?
 1. Mi az európai uniós abroncscímke?

  2012. november 1-től minden kereskedelmi forgalomban árusított, 2012. július 1-je után gyártott gumiabroncsot az EU-s abroncscímke kritériumainak megfelelően osztályozni kell gördülési ellenállás, nedves tapadás és külső gördülési zaj szempontjából. Az EU-s abroncscímkéről szóló rendelet minden uniós tagállamban kötelező erejű. Minden személygépkocsi, teherautó és könnyű haszonjármű gumira vonatkozik (C1, C2 és C3 osztályok).

  A gumiabroncs címke célja az uniós fogyasztók jobb tájékoztatása a gumiabroncsok biztonsági és környezeti szempontból releváns tulajdonságaira vonatkozóan. Az abroncscímke meghatározó segítséget szeretne nyújtani a fogyasztók vásárlási döntéseinek meghozatalában.

  Az uniós abroncscímke az elektromos készülékek, például hűtőszekrények és mosógépek osztályozásához hasonlóan többek között színkódok segítségével ábrázolja a legjobb (a zöld A-kategória) és a legrosszabb teljesítményt (piros E kategória).

 2. Milyen országokban érvényes az uniós abroncscímke?

  Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának minden más rendeletéhez hasonlóan az abroncscímkéről szóló 1222/2009/EK rendelet is minden EU-tagállamban kötelező erejű és azonos. 3. Ki minősíti a gumiabroncsokat?

  Az abroncsgyártók az abroncscímkére vonatkozó kritériumok alapján maguk minősítik termékeiket. Ennek során minden abroncsmodellt és minden méretet egyesével tesztelnek, osztályoznak, majd minősítenek. 4. Hol találok információkat az általam használt gumiabroncsról?

  A személygépkocsi, teherautó és kisteherautó gumik osztályozását a gyártók prospektusaikban, valamint az interneten teszik közzé. Az ügyfelek így még vásárlás előtt tájékozódhatnak a gumi teljesítményéről, legkésőbb azonban a vásárlásról kiállított számlán vagy számla kíséretében meg kell adni ezeket az adatokat.

  gumik.hu áruház minden érintett árucikk esetében a termék részletes megjelenítésénél tájékoztatja vásárlóit az EU-s abroncscímke értelmében érvényes osztályozásról. A jelzés minden árucikkre külön vonatkozik, azaz minden termék saját címkével rendelkezik. Kiegészítőleg az adatokat a számlán ill. a számlával is megküldjük. 5. Milyen alternatív minősítések léteznek az európai uniós abroncscímke mellett?

  Az új címke három fontos paraméterről, a gördülési ellenállásról, a nedves úton való tapadásról és a külső gördülési zajról tájékoztatja a vásárlókat. Mindemellett számos más fontos, biztonsági szempontból releváns terméktulajdonságot is érdemes figyelembe venni új gumik választásánál.
  Ezek közé tartozik a gumi viselkedése aqua planing esetén, fékezéskor száraz és nedves úton, téli útviszonyok esetén, valamint ilyen a menetstabilitás és az élettartam.

  A gyártók arra hívják fel a figyelmet, hogy az abroncscímke nem helyettesítheti azokat a részletes információkat, amelyeket például szakfolyóiratok tesztjeiben tesznek közzé.
  A téli gumik abroncscímkéje például csak korlátozott mértékben ad felvilágosítást, hiszen a téli útviszonyok esetén való teljesítményt nem tünteti fel. 

  Az autós szakfolyóiratok által végzett gumitesztek így továbbra is jelentős tájékozódási forrást jelentenek a vásárlóknak, mivel ezek az abroncscímkén feltüntetett 3 paraméter helyett 11 további, biztonsági szempontból releváns terméktulajdonságot vizsgálnak.

  A