Cookies használunk. A weboldal használatával Ön elfogadja a használatukat.
Rendben
Rendelés állapotának x
Kijelentkezés

0036 199962550036 19996255

Gyakran feltett Kérdések

 1. Hogyan ismerem fel a csendes gumikat?
 2. Hogyan kell tárolni a gumikat?
 3. Hol találok információt az abroncsok élettartamára vonatkozóan?
 4. Milyen esetekben lyukad ki a gumi?
 5. Milyen hosszú ideig állnak el a gumik?
 6. Milyen legyen a profilmélység?
 7. Milyen régiek az eladásra kínált felújított gumik?
 8. Mit lehet tudni a gumiabroncsok gyártójáról illetve a gyártás helyéről?
 9. Újak a gumik?
 1. Hogyan ismerem fel a csendes gumikat?

  A gumiabroncs külső és belső oldalán számos gumitömböt láthatunk. Ha ezek asszimetrikusan helyezkednek el és a mintázat bemélyedései kívülről nem nyúlnak el középig, zajszegény gumival van dolgunk. A különleges mintázat és összetétel (puhább keverék) miatt az úthoz viszonyított gördülőellenállás optimális, ami kevesebb zajjal és a jármű üzemanyag-felhasználásának csökkenésével jár.   2. Hogyan kell tárolni a gumikat?

  Felni nélküli gumikat állítva, komplett kerekeket ellenben fektetve kell tárolni. A helyiség legyen sötét, hűvös és száraz. Ügyeljen, hogy a gumi ne érintkezzen benzinnel, olajjal és zsiradékkal. 3. Hol találok információt az abroncsok élettartamára vonatkozóan?

  A gumiabroncsok élettartamát sajnos nem tudjuk általánosan értékelni, mert ez több tényezőtől függ, pl. a jármű súlyától, útburkolattól és a vezetési stílustól. 4. Milyen esetekben lyukad ki a gumi?

  Erre a kérdésre sajnos nem lehet általánosan válaszolni.
  Gyakori okok:
  1) Alacsony légnyomáson vagy túl nagy teherrel való közlekedés: termikus túlterheléshez vezet, amellyel a gumi egyes alkotórészei nem tudnak megbirkózni. Ennek jeleként a futófelület károsodik, kilyukad a gumi.
  2) Akadályokra való ráhajtás (pl. magasabb útpadkára): külső hatásra megsérülhetnek a gumi egyes alkotóelemei, amelyek lehetnek részben láthatóak (horpadás, hasadás), részben nem láthatóak, amennyiben a gumi belseje sérült meg. Következményei hasonlóak lehetnek, mint az első esetben, hosszabb távon pedig komolyabb károsodásokkal is számolni kell. Összefoglalva, a gumi akkor lyukad, ha a fenti okok következtében a gumi alapszerkezete megsérül. 5. Milyen hosszú ideig állnak el a gumik?

  A gumi élettartama alapvetően kb. 10 év. Az egytől öt évig szakszerűen tárolt gumi megfelel az új gumi minőségének. A gumiabroncsok fizikai és vegyi folyamatok hatására öregszenek. Ez nem vagy alig használt gumikra is érvényes. A gumi elöregedését megelőzendő olyan anyagokat kevernek a gumi alapanyagába, amelyek megakadályozzák az oxigénnel és ózonnal való érintkezés következtében fellépő teljesítménycsökkentő vegyi folyamatokat. Ennek köszönhetően a több évig szakszerűen tárolt gumi új minőségének felel meg és felhasználhatóságának nem árt a tárolás. Ennek ellenére ügyeljen a gumi élettartamára. Átlagos 44 000 km/év használat esetén ne használjon nyári gumikat 3,5 évnél, téli gumikat maximum hét évnél tovább (azzal a feltétellel, hogy csak a téli időszakban használja őket).   6. Milyen legyen a profilmélység?

  Már 4 mm-es profilmélységnél csökken a gumi tapadási képessége, különösen nedves talajon. Ha csökken az úttartás, a jármű nehezebben kormányozható és fékezhető. Ezért nem ajánlatos a törvényileg előírt 1,6 mm-es profilmélységig elhasználni a gumit. A nyári gumikat legkésőbb 2-2,5 mm-nél, a téli gumikat már 4 mm-es profilmélység esetén cserélni kell. A profilmélységet a barázdák legmélyebb pontján kell mérni. A kiemelkedéseket és megerősített részeket nem érinti a vizsgálat. A gumi oldalán körben többször olvasható a "TWI" (más jelzés is lehetséges) felirat. A nyilat követve felismerhető, hogy ezen a részen a mintázat nem olyan mély. Az ok: ha a törvényileg előírt 1,6 mm-es profilmélységnél ez a rész kifejezetten látható a gumi felszínén, a gumi nem koptatható tovább. Ne használja ilyen sokáig a gumit. Kísérletek szerint már 3 mm-es profilmélységnél jelentősen csökken a tapadás, különösképpen nedves felületen. 7. Milyen régiek az eladásra kínált felújított gumik?

  Mivel az eredeti gumi életkora a felújítás után már nem állapítható meg, a szakkereskedő és a gyártó csak a gyártási dátumot tudja alapul venni a kérdés megválaszolásához. A felújított gumi élettartama a gyártás időpontjával kezdődik és, az új gumiéhoz hasonlatosan, maximum tíz évig tart. Tájékoztatásul: a felújított gumikra ugyanazok a szavatossági irányvonalak érvényesek, mint az új gumik esetében, a gyártási ill. a szállítási időponttal kezdődően.   8. Mit lehet tudni a gumiabroncsok gyártójáról illetve a gyártás helyéről?

  Az általunk forgalmazott gumiabroncsok német gyártóktól származnak. Mivel a gyártók költségkalkulációs okokból azonban részben más országokba helyezték át a gyártási folyamatokat, nem tudjuk garantálni, hogy minden termék Németországban készül. Minden gumiabroncsnak meg kell felelni azonban a szigorú európai előírásoknak, amelyek feltételezik a kiváló minőséget. Az EU-ban forgalmazott gumiknak teljesíteniük kell ezeket a feltételeket. Erre utal a gumi oldalán található "E" vagy "e" jelzés. 9. Újak a gumik?

  Kizárólag új termékeket kínálunk folyó gyártásból. Raktáron lévő két évnél idősebb termékeket DOT-termékként, a gyártási év megadásával jelölünk. A gumi oldalán található DOT-jelzés alapján leolvashatja a gyártás évét és a naptéri hetet. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a megfelelő tárolás során az anyag speciális tulajdonságai javulhatnak, mert a gumikeverék nincs azonnal kitéve közlekedési megterhelésnek és tovább keményedhet. A BRV (Bundesverband Reifenhandel und Vulkaniseur e.V., német gumikereskedők és –feldolgozók szakmai szervezete) szerint a gumik szakszerű tárolás esetén három évig új gyártásúnak, öt évig újnak minősülnek.